Prečo je mäso hovädzieho dobytka z Veľkolélskeho ostrova jedinečné? Lebo dobytok z Lélu spása iba zeleň z rozprávkového Veľkolélského ostrova. Veľkolélsky ostrov (Léli sziget) je chránené územie pri Zlatnej na Ostrove ohraničené Malým Dunajom a Dunajom.


Bol raz jeden chudobný junák, ktorý sa po troch rokoch tvrdej práce vrátil k svojmu milovanému otcovi a ako dar mu doniesol len tri orechy. Jeho súrodenci ho vysmiali, že sa vrátil bez peňazí. Ale z tých troch orechov sa čoskoro vykľuli ovce a hovädzí dobytok a zabezpečili bohatú obživu pre otca až do konca života.  Tak znie ľudová rozprávka. Povráva sa, že tento dobytok poskytoval svojmu gazdovi vždy najlepšie mlieko a najchutnejšie mäso.


Kto vie, možno hovoríme o tom istom mladíkovi, ktorý dnes v tajnom kúte Žitného ostrova, na Veľkolélskom ostrove tento zlatý dobytok až do dnešného dňa voľne chová. Kravičky a sivý dobytok sa pasú na lužných pasienkoch, ktoré sú bohaté na bahno z Dunaja, čím udržiavajú túto malebnú krajinu. Vraj na najodľahlejších miestach oni „kosia trávu“! Voľne sa pohybujú a pasú, síce takto pomalšie rastú, ale práve vďaka tomu bude ich mäso naozaj chutné a cenné. Živiny majú čas na to, aby sa „zabudovali“, a od rastlinného krmiva ponúkaného prírodou tento zlatý dobytok nikdy nebude tučný. O to sa postará Dunaj a chutné trávy a iné „lahôdky“, ktoré rastú na jeho bohatej, bahennej živnej pôde. Práve preto je možné rozpoznať chuť hovädziny z Veľkolélskeho ostrova!


OCHUTNAJTE hovädzie mäso z Lélu vo Villa Rosa v Dunajskej Strede alebo na pivnom festivale („Habos Napok“) v Dunajskej Strede 8., 9. a 10. júna, na cyklotúre Kukkonia v Malých Dvorníkoch 17. júna a vo Vydranoch 11.-12. augusta na Veľkom hodovaní („Nagy Lakoma“).

Cookies